Zoeken in deze blog

zaterdag 14 mei 2011

Verplichte literatuur

               Steve Stevaert
Artikel : 'De tolerantie voorbij'

leervragen en eigen mening

=> Stevaert steve, is een Vlaams politicus van de socialistische partij die zich enorm bezich houdt en zich buigt over de problemen van verschillende levensbeschouwingen in ons land. Men houdt zich dus bezig met de heerschappij van de samenleving van hier en nu.

De grootste zorgen die zich in België afspeelt hebben te maken met tewerkstelling, vergrijzing, internationale eonomie en milieukwestie, maar  de grootste invloed is de migratie. Migratie zorgt ervoor dat er een grote diversiteit van godsdiensten en levensbeschouwingen gaan ontstaan of gaan plaats vinden. Op dit eigenste ogenblik vestigen deze mensen zich vooral rond de grootsteden zoals Brussel, Antwerpen, Genk, Mechelen, Luik...en dit kan nog steeds uitbereiden. Zelf vind ik het terecht dat de bevolking en de politiek zich zorgen gaat maken over deze problematiek en dat ze naar verschillende uiteenlopende oplossingen moeten gaan zoeken om meer verdraagzamer naast elkaar te leven. Het is natuurlijk wel logisch dat deze mensen het moeilijk hebben om een houvast te zoeken in een nieuw land en dat ze hun eigen manier van leven willen behouden. Maar ik ben wel van mening dat als je gekozen heb om te gaan wonen in een land met andere gebruiken, dat zij zich dan ook moeten aanpassen aan dat land hun manier van leven, dus aan bv :  onze levenswijze en wetten.
Veel van deze migranten vinden dit onaanvaardbaar/onacceptabel en gaan hierdoorbij steun zoeken bij elkaar, waardoor er verschillende gemeenschappen gevormd worden om hun ontevredenheid te  kunnen uit naar de rest van de bevolking. Dat lijdt dan weer tot oneenigheid en zullen er rellen of opstanden optreden!

De socialistische partij wil dat voorkomen en wil de bevolking bijbrengen dat men moet openstaan voor andere godsdiensten en levensbeschouwingen, zodat er meer verdraagzaamheid en nieuwsgierigheid zal plaatsvinden in onze gemeenschap.

Wat er in dit artikel staat kan je ook aanbrengen in het onderwijs, door de kinderen kennis te leren maken met de verschillende levensbeschouwingen. Als je nu naar de klassen gaat kijken, zie je in iedere klas zeker wel een kind die andere levensgewoonten zal hebben dan ons. Daarom is het dan ook belangrijk dat men daar aandacht voor heeft in de klas en dat men dit onderwerp aanbod laat komen. Zo kan je de kinderen kennis laten maken met verschillende levensgewoontes van de kinderen in de klas. De kinderen leren hierdoor nieuwe dingen ontdekken en gaan er dan ook meer interesses voor tonen. Het denken van kinderen is volledig anders dan volwassen, ergens maar goed ook, want het is dan aan ons; als leerkracht, de kinderen aan te leren dat er meerdere gewoontes zijn dan diegene die thuis plaatsvind en dat men deze moet leren respecteren net zoals die van hun eigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten