Zoeken in deze blog

donderdag 26 mei 2011

lezersbrief voor KLASSE

Beste lezers,

Homoseksuele ouders zijn in deze hedendaagse tijd enorm actueel. De meningen in onze samenleving  omtrent holebi's en kinderen zijn nogal erg verschillend. Toch zijn er meer en meer mensen van mening dat ook homoseksuelen evenveel rechten en kansen verdienen om ouder te zijn als heteroseksuelen.

Daarom stelde ik me de volgende vragen. Hoe staat de godsdienst tegenover homoseksuele ouders en kinderen? Hoe leren we kinderen van heteroseksuelen omgaan met kinderen van holebi's? En wat voor invloed heeft de school op kinderen met homoseksuele ouders?
Mijn onderzoek heeft uitgewezen dat het eerst en vooral niet gemakkelijk is om als homoseksueel in de wereld te staan en daarvoor uit te komen. Doordat heel wat mensen hier verschillende uitgesproken meningen over hebben is het voor hen niet gemakkelijk om hun weg te vinden in de maatschappij.
Niet alleen de mensen, maar ook de verschillende godsdiensten hebben hier een uitgesproken mening over. De godsdiensten zoals de Katholieke kerk, Islam, ... en nog anderen zijn niet tegen 'Homoseksuelen', maar zijn vooral tegen het fenomeen 'Homoseksualiteit'. Voor ik hiernaar onderzoek deed, dacht ik dat zij tegen de 'Homo's en Lesbiennes' waren. Nu heb ik geleerd dat zij de 'Homo's en Lesbiennes' niet verwerpen maar hun wel respecteren als mens.                                                                               Daarbuiten is het voor hen ook niet gemakkelijk om ouder te worden.  Om aan hun kinderwens te kunnen voldoen, moeten zij zich wenden tot kunstmatige inseminatie, adoptie of via draagmoederschap. Het spijtige aan deze zaak is dat homoseksuele ouders meestal onderaan aan de lijst terecht komen of dikwijls geweigerd worden.

Op vlak van onderwijs ben ik toch wel verschoten, over wat je allemaal van informatie  kan vinden. Ikzelf had er nog niet bij stil gestaan dat 'homoseksuele ouders' een thema in het kleuteronderwijs kon zijn, maar het is inderdaad belangrijk dat je de kinderen kennis laat maken met de verschillende gezinssituaties. Dus ook de kinderen kennis laat maken met een gezin waar ofwel twee papa's of twee mama's zijn. Zo vind je verschillende prentenboeken (vooral in Nederland) over het onderwerp homoseksualiteit. De kinderen komen hierdoor niet alleen in contact met nieuwe gezinsvormen en homoseksualiteit, maar leren ook dat deze kinderen dezelfde dagelijkse activiteiten doen zoals in een traditioneel gezin.

Het is aan ons om de kinderen te leren omgaan met elkaars gezinssituatie. We moeten er samen voor zorgen dat de kinderen zowel respect geven aan elkaar als krijgen van elkaar. We moeten elk kind, ook al heeft men heteroseksuele ouders of homoseksuele ouders, de kans geven om zich te ontwikkelen en niemand moet voor zijn gezinssituatie daarom uitgesloten worden. Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn eigen steentje bijdraagt om ervoor te zorgen dat er, omwille van de gezinssituatie, niet gepest, uitgelachen of uitgesloten kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten